Lasst euch die vegetarische Linsensuppe mit Alb-Leisa-Linsen schmecken
Alb-Leisa-linzensoep

Gastvrouw Silvia Beyer van de berghut “Hündeleskopf” bij Pfronten kookt vegetarisch. In plaats van schnitzels en spekplank staan kaasspätzle en vegetarische courgette-lasagna op het menu. Ze stelt u een soep voor met "Alb-Leisa", dat zijn linzen van de Schwäbische Alb

Recept voor vegetarische linzensoep

Silvia Beyer is de eerste berghut-waardin in de Alpen die geen vlees op tafel zet. Al in 2015 nam de in Nesselwang geboren vrouw de rustieke Hündeleskopf-berghut in Pfronten over als nieuwe huurder en verwezenlijkte op 1.180 meter hoogte haar droom: ze opende de eerste vegetarische berghut in de Alpen. Silvia presenteert ons haar recept voor een stevige linzensoep - zodat u die zelf thuis ook kunt maken.

De speciale linzen van de Schwäbische Alb, die Silvia voor dit vegetarische recept gebruikt, hebben de eigenschap om lekker zacht, maar nooit papperig te worden en zijn ook qua smaak uniek. Het inweken van de linzen is niet nodig. Alternatieven voor de Alb-Leisa-linzen zijn bijvoorbeeld berglinzen of belugalinzen.

Die Zutaten für Silvias Alb-Leisa-Linsensuppe

Ingrediënten: 4 porties

  • 200 gr donkergroene gemarmerde linzen
  • 200 gr Späths Alb-Linse II de Kleine
  • 1 grote ui
  • 2 wortels
  • ½ knolselderij
  • ½ prei
  • 6 el zonnebloemolie
  • 1,5 L water
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl zout
  • 1 tl curry
  • Tijm
  • Peper uit de pepermolen
  • Groentebouillon
  • Huisgemaakte kruidenolie
  • Graanmengsel

Tip voor zelfgemaakte toppings:

  • Zelfgemaakte kruidenolie: meng verse rozemarijn, salie, tijm, knoflook, zout en peper met een mixer en voeg olijfolie toe.
  • Zadenmix: rooster sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten en boekweit zonder vet en breng op smaak met zout, peper en chili.

Bereiding

Für die Linsensuppe Lauch waschen und in feine Streifen schneiden

Stap 1: Groenten snijden

Ui, prei, selderij en wortelen wassen, schillen en in kleine blokjes en reepjes snijden – de grootte aangepast aan de kleine linzensoort.

Gemüse für die Linsensuppe mit etwas Öl im Topf anschwitzen

Stap 2: Groenten fruiten

In een grote pan zonnebloemolie verhitten, zodat de linzen kunnen wellen. De in blokjes gesneden groenten ca. 5 minuten fruiten en daarbij steeds weer omroeren.

Die Alb-Leisa-Linsen zum Gemüse in den Topf geben und unter Umrühren mit anrösten

Stap 3: Linzen toevoegen

Nu de twee soorten biologische Alb-Leisa-linzen toevoegen en 5 tot 10 minuten al roerend mee aanbraden. Water erbij gieten en één keer aan de kook laten komen. Dan de pit lager zetten, zodat de soep nog heel lichtjes met gesloten deksel doorsuddert.

Mit Curry, Paprikapulver, Salz und Pfeffer wird der Geschmack der Linsensuppe abgerundet

Stap 4: Soep kruiden

Na 20 tot 30 minuten zijn de Alb-Leisa-linzen gaar en kan met zout, paprikapoeder, curry, peper en tijm worden op smaak worden gebracht. Wie dat lekker vindt, kan bovendien een lepel (zelfgemaakte) groentebouillon toevoegen.

Als Topping für ihre Linsensuppe verwendet Siliva hausgemachtes Kräuter-Öl

Stap 5: Met toppings serveren

De huisgemaakte kruidenolie en een theelepel van het graanmengsel als topping in het bord over de soep verdelen. Hierbij past elke soort brood, een stevig brood, maar ook het klassieke stokbrood.

Lasst euch die vegetarische Linsensuppe mit Alb-Leisa-Linsen schmecken

Eet smakelijk!

Post uit Beieren

Ontvang actuele reportages, reisverslagen en vakantietips uit eerste hand! Naar de aanmelding!