Gastvrouw Silvia Beyer van de berghut “Hündeleskopf” bij Pfronten kookt vegetarisch. In plaats van schnitzels en spekplank staan kaasspätzle en vegetarische courgette-lasagna op het menu. Ze stelt u een soep voor met "Alb-Leisa", dat zijn linzen van de Schwäbische Alb
Recept voor vegetarische linzensoep
Silvia Beyer is de eerste berghut-waardin in de Alpen die geen vlees op tafel zet. Al in 2015 nam de in Nesselwang geboren vrouw de rustieke Hündeleskopf-berghut in Pfronten over als nieuwe huurder en verwezenlijkte op 1.180 meter hoogte haar droom: ze opende de eerste vegetarische berghut in de Alpen. Silvia presenteert ons haar recept voor een stevige linzensoep - zodat u die zelf thuis ook kunt maken.
De speciale linzen van de Schwäbische Alb, die Silvia voor dit vegetarische recept gebruikt, hebben de eigenschap om lekker zacht, maar nooit papperig te worden en zijn ook qua smaak uniek. Het inweken van de linzen is niet nodig. Alternatieven voor de Alb-Leisa-linzen zijn bijvoorbeeld berglinzen of belugalinzen.
Ingrediënten: 4 porties
- 200 gr donkergroene gemarmerde linzen
- 200 gr Späths Alb-Linse II de Kleine
- 1 grote ui
- 2 wortels
- ½ knolselderij
- ½ prei
- 6 el zonnebloemolie
- 1,5 L water
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl zout
- 1 tl curry
- Tijm
- Peper uit de pepermolen
- Groentebouillon
- Huisgemaakte kruidenolie
- Graanmengsel
Tip voor zelfgemaakte toppings:
- Zelfgemaakte kruidenolie: meng verse rozemarijn, salie, tijm, knoflook, zout en peper met een mixer en voeg olijfolie toe.
- Zadenmix: rooster sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten en boekweit zonder vet en breng op smaak met zout, peper en chili.
Bereiding
Stap 1: Groenten snijden
Ui, prei, selderij en wortelen wassen, schillen en in kleine blokjes en reepjes snijden – de grootte aangepast aan de kleine linzensoort.
Stap 2: Groenten fruiten
In een grote pan zonnebloemolie verhitten, zodat de linzen kunnen wellen. De in blokjes gesneden groenten ca. 5 minuten fruiten en daarbij steeds weer omroeren.
Stap 3: Linzen toevoegen
Nu de twee soorten biologische Alb-Leisa-linzen toevoegen en 5 tot 10 minuten al roerend mee aanbraden. Water erbij gieten en één keer aan de kook laten komen. Dan de pit lager zetten, zodat de soep nog heel lichtjes met gesloten deksel doorsuddert.
Stap 4: Soep kruiden
Na 20 tot 30 minuten zijn de Alb-Leisa-linzen gaar en kan met zout, paprikapoeder, curry, peper en tijm worden op smaak worden gebracht. Wie dat lekker vindt, kan bovendien een lepel (zelfgemaakte) groentebouillon toevoegen.
Stap 5: Met toppings serveren
De huisgemaakte kruidenolie en een theelepel van het graanmengsel als topping in het bord over de soep verdelen. Hierbij past elke soort brood, een stevig brood, maar ook het klassieke stokbrood.