Bayerischer Schweinebraten mit Biersoße und Bayrisch Kraut
Beiers gebraden varkensvlees

Beiers gebraden varkensvlees met korst, biersaus en koolsalade is een traditioneel gerecht en een must in de Beierse keuken

Beiers gebraden varkensvlees met korst en biersaus

Gebraden varkensvlees, "Schweinsbraten" genoemd, met noedels en koolsalade is een Beierse herberg- en restaurantklassieker. Het bier voor de saus is gearomatiseerd met bittere hop. Tot het zover is, is er veel werk nodig, want de hop is veeleisend. Van de lente tot de oogst wil de hop elke dag zijn heer zien, luidt het volksspreekwoord. De hopvelden van de Bayerischer Hallertau met hun wel zeven meter hoge planten vormen een uniek landschap. En ze verlenen ons recept zijn bijzondere accent.

Zutaten für einen Bayerischen Schweinebraten

Ingrediënten: 4 porties

  • 2 kg buikspek of varkenschouder met zwoerd
  • 0,5 knolselderij
  • 1 stengel prei
  • 4 wortels
  • 1 wortelpeterselie
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 tl paprikapoeder (mild-zoet)
  • 1,25 l witbier
  • 1,5 tl karwijzaad
  • 1 laurierblad
  • 1 kleine spitskool
  • 50 gr buikspek, in blokjes
  • 1 el honing
  • 1 tl mosterd
  • 5 el appelazijn
  • 50 ml hazelnootolie (of een andere notenolie)
  • Zout
  • Peper

Bereiding

Bayerischer Schweinebraten: Gemüse

Stap 1: Oven voorverwarmen en groenten voorbereiden

Was de soepgroenten, snijd ze grof en doe ze samen met de laurier en geplette knoflooktenen in een braadslede. Bestrooi alles licht met zout. Verwarm de oven voor op 150 °C met boven- en onderwarmte.

Bayerischer Schweinebraten: Die Unterseite der Schweinsbraten-Schwart mit gepresstem Knoblauch, Paprikapulver, Kümmel, Salz und Pfeffer einreiben

Stap 2: Vlees insnijden en kruiden

Snijd de zwoerd van de varkensschouder ruitvormig in met een scherp mes tot in het vet. Wrijf de bovenkant in met zout. Breng de onderkant op smaak met een mengsel van geperste knoflook, paprikapoeder, karwijzaad, zout en peper.

Bayerischer Schweinebraten: Das Fleisch mit der Schwarte nach oben auf das Gemüse legen, mit 1L Weißbier aufgießen

Stap 3: Braden met bier in de oven

Leg het vlees met de zwoerd naar boven op de groenten, giet er bier overheen en bak het gerecht 3 uur. Giet eens per uur vocht uit de braadslede over het vlees.

Gewürfelten Speck für den Krautsalat in einer Pfanne auslassen

Stap 4: Koolsalade bereiden

Snijd ondertussen de spitskool van de stronk en snijd deze in fijne reepjes. Bak het in blokjes gesneden spek in een pan uit.

Dressing für den Krautsalat zubereiten

Stap 5: Bierdressing voor de koolsalade

Voor de dressing het bier in een pan gieten, honing, mosterd en azijn toevoegen, alles aan de kook brengen en inkoken tot ongeveer de helft. Nadat alles iets is afgekoeld, de notenolie in een dunne straal toevoegen en krachtig met een garde omroeren. Op smaak brengen met zout en peper, vervolgens het spek en het karwijzaad over de spitskool verdelen en alles mengen. Afgedekt laten intrekken.

Bayerischer Schweinebraten mit Suppengemüse in der Reine

Stap 6: Biersaus

Als het varkensvlees gaar is, het vlees al in porties verdelen. Oven voorverwarmen op 200 °C met bovenwarmte. De saus uit de braadslee zeven, iets inkoken en, wie wil, binden met een sausbinder. Met zout en peper op smaak brengen.

Bayerischer Schweinebraten mit Kruste und Biersoße

Stap 7: Knapperig korstje? Opdienen!

De geportioneerde stukken vlees opnieuw in de braadslede of op een rooster leggen en ongeveer 10 minuten grillen, totdat de zwoerd geknapt is.

Pas op, het grillen mag niet te lang duren, anders verbrandt de korst. Dien het varkensvlees naar eigen keuze op met aardappelen of broodnoedels en de koolsalade. Biersaus erover gieten en serveren.

Meer Beierse recepten

Allgäuer Käsespätzle: Rezept von einer Hüttenwirtin

Allgäuer Käsespätzle

Recept van een berghutten-gastvrouw: de uitbaatster van de eerste vegetarische berghut, Silvia Beyer, presenteert u haar Allgäuer Käsespätzle

Lees verder
Die Bayerisch Creme wird mit dem Fruchtspiegel überzogen und Minzblättern garniert

Beierse crème

Chef-kok van Wild-Berghof Buchet, Thomas Gstettenbauer, presenteert zijn recept voor klassieke Beierse crème, een heerlijk dessert

Lees verder
Brezenschnitzel mit Kartoffelsalat

Pretzelschnitzel met aardappelsalade

Muk Röhrl is de gastheer in het oudste familie-gerunde restaurant ter wereld. Hier zijn recept voor pretzelschnitzel met aardappelsalade

Lees verder

Post uit Beieren

Ontvang actuele reportages, reisverslagen en vakantietips uit eerste hand! Naar de aanmelding!