Beieren is rijk gezegend met kloosters. Hun ligging, kunstschatten en pelgrimstochten trekken veel bezoekers. En de zelfgebrouwen bieren. Hun spectrum varieert van traditioneel tot innovatief
- Irseer Klosterbräu
- Klosterbräuhaus Ursberg
- Klosterbrauerei Ettal
- Klosterbrauerei Andechs
- Klosterbräustüberl Reutberg
- Staatsbrauerei Weihenstephan
- Klosterbrauerei Scheyern
- Klosterbrauerei Weltenburg
- Brauerei Aldersbach
- Kloster Speinshart en Kemnath
- Kloster Kreuzberg
- Klosterbrauerei Weißenohe
- Brauerei Trunk
Kloosterbrouwerijen in Beieren: 13 tips
Een bezichtiging van de brouwerij: Irseer Klosterbräu
De benedictijnenabdij in Irsee bij Kaufbeuren in de regio Ostallgäu werd gesticht in 1185. Zij beleefde haar hoogtijdagen in de 18e eeuw. De blikvanger in de barokke kerk Sankt Peter und Paul is de preekstoel in de vorm van een scheepsboeg - met mast, tuigage, linnen zeilen en engelfiguren als matrozen.
In 1803 werd het Irseer-klooster opgeheven en in 1832 werd het als "regionaal gekkenhuis" ingericht. Sinds 1981 is het een educatie- en conferentiecentrum. Vanaf 1970 werd de voormalige abdij gerenoveerd en werd de brouwerij uitgebreid met een brouwerijmuseum. Van daaruit kun je rechtstreeks in het brouwhuis en de gistingskelder kijken. Later werden er een restaurant met een biertuin, een hotel en een dagcentrum aan toegevoegd.
De ongefilterde oerdrank van het klooster is het "Signature"-bier van Irsee met een "zeer onderscheidende, maar milde" smaak. Het lekker wegdrinkende, mild aromatische donkere Kloster-Urdunkel, het amberkleurige Kloster-Starkbier, de Kloster-Weiße met een fijne gistsmaak en de klassieke lichte Kloster-Helle zijn ook heerlijk.
irsee.com
Laaggistend: Klosterbräuhaus Ursberg
Het klooster Ursberg tussen Augsburg en Memmingen is een voormalige keizerlijke abdij van de Premonstratenzers. Het klooster werd in 1803 opgeheven. In 1884 kocht de priester Dominikus Ringeisen de faciliteit en stichtte er de Sint-Jozef-congregatie (Franciscanessen) voor de verzorging van lichamelijk en geestelijk gehandicapten. De instelling werd in 1996 omgezet in een publiekrechtelijke kerkelijke stichting. Ze begeleidt mensen met een beperkingen op verschillende locaties in Beieren.
De Premonstratenzer-monniken brouwden al in 1623 bier in het klooster. Het huidige brouwerijgebouw stamt uit 1792. Haar laaggistende specialiteiten zijn Ursberger Märzen, amberkleurig met een zeer milde bittere noot; pils met een typisch hoparoma; een Helles (helder), volmondig met een aangename hopbitterheid; het Dunkle (donkere), mout-aromatisch en volmondig met een fijne bloem. U kunt van de bieren genieten in het restaurant of de biertuin. Overnachting is mogelijk in het aangrenzende hotel.
klosterbraeuhaus.de
Bockbier en likeur: Klosterbrauerei Ettal
In Ettal worden sinds 1609, al meer dan 400 jaar, kloosterbieren gebrouwen. De Benedictijnenabdij aan de rand van het Ammergebergte bij Oberammergau werd in 1330 gesticht door keizer Ludwig IV. Zij beleefde haar hoogtijdagen in de 17e en 18e eeuw, toen pelgrims naar de Ettaler Madonna reisden, een beeld van de Maagd Maria geïmporteerd uit Pisa. Het barokke complex met de kerk Maria Hemelvaart, ontworpen door Enrico Zuccalli, is prachtig.
In 2016 werd een nieuw brouwerijgebouw voltooid. In Ettal worden vooral Ettaler Kloster-hell (helder, subtiel moutig met een kruidig karakter), Ettaler dunkel (donker met een fijnzoete moutsmaak) en Bockbier (licht en donker) gebrouwen. Een witbier wordt geproduceerd in samenwerking met een grote brouwerij. U kunt een brouwerijmuseum bezoeken als onderdeel van een rondleiding door een brouwerij. Een "likeurfabriek" maakt sinds ongeveer 1900 ook sterke dranken in Ettal, waaronder de "Abteilikör" (Abdijlikeur, groen en geel) volgens een oud recept. Accommodatie wordt geboden door het "Klosterhotel Ludwig der Bayer" met het restaurant "Bräustüberl". Koffie en gebak zijn verkrijgbaar in "Café 1330”.
kloster-ettal.de
Heilige Berg van Oberbayern: kloosterbrouwerij Andechs
De uivormige koepel van de bedevaartskerk in Andechs met uitzicht op de Ammersee is al van verre te zien. Dit Rococo-juweel in het Oberbayerische Vijfmerenland is gewijd aan de heilige Nicolaas van Myra en de heilige Elisabeth van Thüringen, die afstamt van de familie van de Graven van Andechs.
Al in 1130 hielden pelgrims een bedevaart naar een kapel op de berg om een relikwie van Sint-Nicolaas te vereren. Andechs ontwikkelde zich in de 16e en 17e eeuw ook tot een Marian-bedevaartsoord en na 1945 kwam daar nog de verering van de heilige Hedwig bij, de in Andechs geboren hertogin van Silezië. Benedictijnen hebben sinds 1455 de leiding over de pelgrimstochten.
De brouwtraditie van Andechs is waarschijnlijk bij hen ontstaan. Vandaag wordt de onafhankelijke kloosterbrouwerij gerund door de kloostergemeenschap. De broeders brouwen hun bieren volgens het traditionele meervoudige maischproces: licht, donker en witbier - en de respectievelijke bockbiervarianten met een hoger alcoholgehalte … De populaire bieren, maar ook alcoholvrij witbier en Radler smaken heerlijk in de beroemde Bräustüberl, waar u meegebrachte hapjes kunt eten, in de biertuin en in de kloosterherberg.
andechs.de
Heerlijke biertuin: Klooster Reutberg
Het klooster Reutberg is een populaire bestemming voor dagtrips in de regio Tölzer Land. Het is al van grote afstand zichtbaar ten noorden van het dorp Sachsenkam. Reutberg werd in 1618 gesticht als klooster voor Kapucijnernonnen, die later Franciscanessen werden. In de kerk wordt het "Reutberger Christuskind" vereerd, een beeld van het kindje Jezus dat naar verluidt uit Bethlehem komt. De zuster Fidelis Weiß ervoer mystieke visioenen en werd in 1923 in de kloosterkerk bijgezet.
De brouwerij bestaat al sinds 1677 en er werd oorspronkelijk gebrouwen door de Franciscanessen zelf. De brouwerijcoöperatie Reutberg zet haar traditie voort sinds 1924. Het scala van bieren dat wordt geserveerd in het Klosterbräustüberl varieert van helder (lichte hopsmaak) en donker (volle, aromatische mout) tot witbier (licht en donker) en pils (met aromatische hopbitterheid). Dan zijn er nog seizoensgebonden specialiteiten zoals Josefibock (licht moutig), Witbierbock (gistaccent) en Ägidius-Trunk (natuurlijk, troebel en ongefilterd). De biertuin biedt een fenomenaal uitzicht op de bergen Isarwinkel en Karwendel. Aan te bevelen zijn de wandel- of fietstochten naar de Reutberg. De zuidoost-Beierse Jakobusroute loopt ook langs de Reutberg.
klosterbraeustueberl.de
Meesterlijk: Bayerische Staatsbrouwerij Weihenstephan
De Beierse Staatsbrouwerij Weihenstephan in Freising gaat er prat op de oudste nog bestaande brouwerij ter wereld te zijn. Ze bestaat al bijna duizend jaar! Het Benedictijnenklooster dat in 725 door de heilige Korbinian werd gesticht, verwierf in 1040 het recht om bier te brouwen en te schenken en oefende dit recht uit tot de opheffing in 1803. Daarna nam de Beierse staat de brouwerij over en beheerde het Koninklijke Staatslandgoed Schleißheim de brouwerij.
In 1909 werd in Weihenstephan landbouw- en brouwerijhogeschool opgericht. Tegenwoordig leidt deze studenten van over de hele wereld op tot meesterbrouwers. Het productassortiment van de brouwerij omvat zestien verschillende bieren, waarvan er veel prijzen hebben gewonnen. Naast de gebruikelijke soorten licht, pilsener, donker en witbier verdienen bijvoorbeeld de lichte tarwebock Vitus, de donkere dubbele bock Korbinian of het Kelderbier 1516 het om geproefd te worden. Ze komen het best tot hun recht in de Bräustüberl Weihenstephan met zijn biertuin en uitzicht over Freising. Er zijn ook rondleidingen in de brouwerij met een bezoek aan het brouwerijmuseum.
weihenstephaner.de
Solarbier: Klosterbrauerei Scheyern
Het klooster begon in 1077 in een monnikencel op het gebied van het huidige Bayrischzell bij de Schliersee. De monniken verhuisden in 1119 naar Scheyern. Graaf Otto V van Scheyern verhuisde van daar als nieuwe graaf van Wittelsbach naar kasteel Wittelsbach (in het huidige Aichach, verwoest in 1209). Het nu onbenutte kasteel werd het Wittelsbacher-huisklooster (familiebegraafplaats tot 1252).
In Scheyern wordt dus al sinds 1119 bier gebrouwen! De Benedictijnen produceren hun traditionele bieren uitsluitend met hop uit Holledau en water uit de eigen bron van het klooster. De bieren worden niet gesteriliseerd of verhit tot ultrahoge temperaturen. Er is een ruime keuze: er zijn traditionele variëteiten zoals Helles (helder bier, licht gehopt), Dunkel (donker, licht bitter), witbier (van nature troebel, ongefilterd) en Schyrengold (van nature troebel plattelandsbier, gebrouwen volgens de regels voor "solarbier", d.w.z. met zonne-energie of hernieuwbare energiebronnen).
Bovendien worden er buitenregionaal verkrijgbare kloosterbieren geproduceerd door de Tucher privébrouwerij en de "Junge Frische"-lijn met Benedictus (sprankelend, delicaat bittere hopbloem) en Dreiundreißig Kloster Pils (bitter, 33 bittereenheden). En tot slot nog vier verschillende ambachtelijke bieren met nieuwe hopsoorten en exotische smaken zoals munt en menthol. Bij het klooster horen ook een bar met biertuin, een slagerij, distilleerderij, kaasmakerij en een alm in de buurt van Bayerischzell.
kloster-scheyern.de
Medaillewinnaar: Klosterbrauerei Weltenburg
Het klooster Weltenburg is spectaculair gelegen aan de Donaukloof met zijn steile rotswanden, ongeveer 25 kilometer ten zuidwesten van Regensburg. Het klooster zou rond 600 gesticht zijn door de Iers-Schotse reizende monniken Eustasius en Agilus van Luxeuil. Het wordt beschouwd als de oudste kloosternederzetting in Beieren. Tegenwoordig wonen er Benedictijner-monniken in het barokke complex. Vooral de kloosterkerk Sankt Georg, ontworpen door de gebroeders Asam, is een bijzondere bezienswaardigheid.
In het klooster wordt al sinds 1050 bier gebrouwen. De topper onder de gerstebrouwsels is Weltenburger Kloster Barock Dunkel. Het fijnromige, ondergistende speciaalbier met een sterke smaak heeft al drie keer goud gewonnen op de World Beer Cup in de VS. Weltenburger Kloster Asam Bock, een moutig-aromatische, zoete, donkere Doppelbock, won op zijn beurt drie keer goud bij de European Beer Star.
Het assortiment omvat ook Helles (helder bier), Pils, Kellerbier, Märzen en meer. Een kloosterbar met een directe bierleiding naar de opslagkelder en een biergarten met kastanjebomen nodigen u uit om te genieten. U kunt ook de bieren en Beierse keuken proeven in de Gaststuben van de "Weltenburger am Dom" in Regensburg. Een bezoekerscentrum in de historische rotskelder biedt informatie over het klooster, de brouwerij en het natuurreservaat Weltenburger Enge. Er worden ook rondleidingen in kerken en brouwerijen aangeboden.
weltenburger.de
Uit de stenen bierpul: Aldersbacher
De brouwerij Aldersbach, ten zuidwesten van Vilshofen aan de Donau, kan eveneens terugkijken op een lange kloostergeschiedenis. Zij werd voor het eerst genoemd in 1268, toen de monniken van het gelijknamige Cisterciënzerklooster vooral bier brouwden om hun eigen dorst te lessen. De broers breidden de brouwerij uit in de 16e eeuw en plantten hoptuinen aan. Tijdens de secularisatie in 1803 nam de familie van de Freiherr von Aretin de brouwerij over en heeft deze sinds die tijd gerund.
Er wordt een breed scala van traditionele bieren gebrouwen, van het Aldersbacher Urhell (fijn en licht hoppig) en het Kloster Dunkel (donker bier, moutig en aromatisch) tot het Freiherrn Pils (mager, fijn hoppig) en andere soorten. Het volle Zwicklbier werd bekroond met de zilveren medaille op de European Beer Star 2017, terwijl de mild-hoppige Kloster Weisse Hell zestien keer met goud werd bekroond door de Duitse Maatschappij voor Landbouw. De glazen showbrouwerij creëert een verscheidenheid van ambachtelijke bieren (India Pale Ale, Stout, Weizenbock, Barley Wine of Porter).
U zou beslist een kijkje moeten nemen in de voormalige kloosterkerk Maria Himmelfahrt, die door de gebroeders Asam ontworpen is. Er zijn rondleidingen door de brouwerij, de kerk en het klooster. Gasten genieten van de Niederbayerische gezelligheid in het Bräustüberl. U kunt daar uw stenen pul bier zelf aan de tap gaan halen. Bij mooi weer kunt u in een van de twee grote biertuinen zitten.
aldersbacher.de
Heilig duo: Speinshart en Kemnath
Het klooster Speinshart, ten noordwesten van Weiden, werd vermoedelijk in 1145 gebouwd. Premonstratenzers werden daar voor het eerst genoemd in documenten in 1181. Het klooster ontwikkelde zich tot een religieus en cultureel centrum van de noordelijke Oberpfalz. De barokke nieuwbouw in de 17e eeuw werd ontworpen door Wolfgang en Georg Dientzenhofer - een architectonisch monument van Europese allure. Het klooster werd in 1803 opgeheven en in 1923 weer tot leven gewekt. Uitgebreide renovatiewerkzaamheden werden in 2017 afgerond.
Tegenwoordig fungeert het klooster ook als een internationale ontmoetingsplek met cultuur- en concertevenementen. In de kloosterherberg wordt Speinsharter kloosterbier geschonken. Het amberkleurige, lekker wegdrinkende bier met een delicaat kruidig moutaroma wordt tien kilometer verderop gebrouwen door de Kemnather kloosterbrouwerij. De oorsprong van deze particuliere brouwerij ligt in het Franciscanerklooster in Kemnath, dat in 1660 werd gesticht en in 1802 werd opgeheven. De Kemnather brouwketels produceren ook Helles (helder bier), pils, witbier, Märzen (amberkleurig maart-bier), een seizoensgebonden festivalbier en Zoiglbier, een natuurlijk volmondig bier en een specialiteit van de Oberpfalz.
kloster-speinshart.de en klosterbrauerei-kemnath.de
Vers uit het vat: Klooster Kreuzberg
De Kelten gingen in voorchristelijke tijden al op pelgrimstocht naar een cult-locatie op de Kreuzberg. Deze 900 meter hoge berg in de Rhön wordt al sinds de middeleeuwen bezocht door gelovigen. Hun bestemming is een pelgrimskruis op de top, later vervangen door drie kruisbeelden. Sinds 1692 is er op een iets lagere hoogte een Franciscaner-klooster en sinds 1731 een brouwerij. Van pelgrimstochten krijg je dorst! Godzijdank werd het klooster op de "Heilige Berg der Franken" niet opgeheven tijdens de secularisatie, zoals zoveel andere kloosters in Beieren. Tegenwoordig is het met zijn restaurant een populaire bestemming voor excursies.
De Franciscanen zijn een bedelorde, dus het klooster en de horeca zijn gescheiden. De monniken schonken hun bier zelfs gratis aan pelgrims tot 1920. Het kloosterbier wordt bijna uitsluitend in vaten afgevuld. De kwaliteit wordt gekenmerkt door eigen bronwater, Rhön brouwmout, aromatische hop uit Hallertau en een recept dat tot op de dag van vandaag onveranderd is gebleven. Alle bieren zijn ongefilterd: Dunkel, Pils, Helles Hefeweizen (helder gistwitbier) en de Weihnachtsbock ("alleen voor ervaren bierdrinkers"!).
Iets consumeren kunt u in de rustieke kloostertaverne met haar grote biertuin - en slapen kunt u in de bergherberg "Elisäus" naast de bedevaartskerk. Een klein deel van het kostbare nat wordt aan naburige Franciscaner-kloosters gegeven. Het Kreuzberg-bier smaakt dus ook geweldig in het klooster Engelberg in Großheubach bij Miltenberg.
kloster-engelberg.com
De oudste brouwerij van Franken: Weißenohe
Het Benedictijnenklooster in Weißenohe in het Oberfränkische district Forchheim bestaat al sinds 1050. Er wordt aangenomen dat er al sinds die tijd in het klooster gebrouwen wordt. Weißenohe wordt daarom beschouwd als de oudste brouwerij in Franken! In de loop van de tijd werd het klooster meerdere keren verwoest en herbouwd en vervolgens verkocht aan particulieren als gevolg van de secularisatie. De meesterbrouwer van het klooster bleef de brouwerij runnen tot 1827, toen hij deze samen met de brouwrechten verkocht.
Vandaag de dag wordt de brouwerij gerund door de vijfde generatie van de Familie Winkler. Het water van de brouwerij komt uit Fränkische Schweiz en is geschikt voor donkere bieren die niet te hoppig zijn. De "Hersbrucker" hop, verantwoordelijk voor de elegante smaak en de brouwgerst komen uit de onmiddellijke omgeving. De resultaten: Altfränkisches Klosterbier (amberkleurig, volmondig), Classic Export Bioland (sterk, met aroma en body, met biologisch EU-keurmerk), Kloster-Sud (moutig), Bonifatius Dunkel (passende bitterheid en aangenaam rooster-aroma), Bonator Doppelbock ("Vloeibaar, breekt het vasten niet"…), Eucharius Märzen (roodgouden, kruidig). Eten en drinken in de aangrenzende herberg. In de oude mouterij worden kunsttentoonstellingen gehouden. De 5-Seidla-route is tien kilometer lang en brengt u van Weißenohe naar nog eens vier brouwerijherbergen.
klosterbrauerei-weissenohe.de
Visionair: Vierzehnheiligen Nothelfer Bier
Je had geen betere naam kunnen bedenken: Nothelfer-bieren van de brouwerij Trunk! Zij ligt maar enige stappen een paar stappen boven Vierzehnheiligen. Deze imposante barokke basiliek werd gebouwd volgens plannen van Balthasar Neumann op een heuvel bij Bad Staffelstein in Oberfranken. Zij is gewijd aan de Veertien Heilige Helpers: katholieke beschermheiligen uit de periode van de 2e tot de 4e eeuw, die allemaal als martelaar stierven (behalve de heilige Aegidius, helper in de biecht en van zogende moeders). Sinds het midden van de 15e eeuw komen pelgrims hier op bedevaart naar de plek waar deze heiligen ooit verschenen aan een herder en waar later de basiliek werd gebouwd.
Vierzehnheiliger Bier wordt al sinds 1803 gebrouwen, sinds 1989 door de brouwerij Trunk. Voor de bierspecialiteiten wordt uitsluitend mout uit Kulmbach en Bamberg en hop uit de regio gebruikt. Het bekendst is het donkere bier Nothelfer Trunk - met een kastanjerode kleur en de smaak van "graan-, brood- en roosteraroma’s, gevolgd door chocolade, espresso, karamel en paranoot - met een aanwezige bitterheid in de afdronk". De volgende bieren helpen ook tegen de dorst: Pils (citrusaroma), biologisch witbier (intense kruidnagelachtige afdronk), Hell (lichte honingnoten) of Silberbock (nootachtige nasmaak). In de Bräustüberl en in de biertuin wordt vloeibare bijstand verleend en een selectie van dranken kan ook per pakketdienst worden verzonden.
brauerei-trunk.de